When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Optikai illúziók, amiket a természet produkál. 1 rész.

Szeretjük az olyan vicces képeket, melyek becsapják a vizuális érzékeinket. Ám nem sokan tudják, hogy a természet is képes optikai illúziót kelteni,méghozzá nagyságrenddel nagyobbakat, mint amilyet az ember. Ezek közé tartozik több tucat természeti jelenség és képződmény, úgy a ritkák, mint a meglehetősen gyakoriak is.

Optikai illúziók, amiket a természet produkál. 1 rész.

„Lófarok” – tűzvízesés

Ez a csodálatos és egyben ijesztő vízesés a Nemzeti Park központi részén található, Yosemitában. A vízesésnek Horsetail Falla neve, ami magyarra fordítva lófarkot jelent. Minden év februárjában, a turisták 4-5 napig egy csodálatos, de nagyon ritka jelenségnek lehetnek tanúi, mikor a lenyugvó nap sugarai visszaverődnek a lezúduló víztükörről. Ezekben a pillanatokban a zuhatag élénk-narancsszínűvé változik, hegyről lefolyó, forró láva illúzióját keltve. A Lófarok vízesés két alázuhanó vízfolyamból áll, melyek magassága eléri a 650 métert.

Egy korábbi érdkesség: Virágzik a földkerekség legszárazabb sivatagja – fotók.

A hamis Nap.

Ha a Nap alacsonyan van a horizont felett, az atmoszférában pedig, mikroszkopikus jégkristályok vannak, a figyelmes nézelődő néhány világos, szivárványos foltot észlelhet a Nap jobb és bal oldalán és ez a csodálatos dicsfény hűen követi a Napot az égbolton.

Tulajdonképpen ez a légköri jelenség elég gyakori. Érdekessége, hogyha a napfény a cirrus felhőkön (más néven pehelyfelhő), a megfelelő szögben hatol át, ezek a fényfoltok ugyanolyan fényesen ragyognak, mint maga a Nap, azt az illúziót keltve, hogy nem csak egy égitestet látunk.

Ez az effektus legjobban korán reggel vagy késő este figyelhető meg a sarkköri régiókban.

Ez érdekelni fogja