When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Önmagából épít hidat a hangyahadsereg

Egymásba kapaszkodva, másodpercek alatt képesek hidakat és más stuktúrákat építeni a közép-amerikai esőerdőkben élő Eciton hamatum hangyafaj légiói, hogy semmi se akadályozza meg őket az élelemgyűjtésben. A munkálatokat senki sem irányítja, a hangyák egyszerűen csak elkezdenek megakapaszkodni a szakadék szélén, illetve egymásba, egészen addig, amíg el nem érik a túlpartot. Ez a kollektív intelligencia új betekintést ad az állatok viselkedésébe, és segítheti az önállóan dolgozó robotrajok kifejlesztését.

Önmagából épít hidat a hangyahadsereg

Most keveset tudunk arról, hogy a nagy csoportban dolgozó állatok miként mérlegelik az előnyöket és a kiadásokat - jegyezte meg Iain Couzin, a Princeton kutatója a PNAS-ban publikált tanulmány fő szerzője. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az egyedek ökölszabály szerint, vagyis egyszerű helyzetfelmérés alapján döntenek. Most sikerült kimutatni, hogy a nagy csoportoknál is érvényesül ez az irányelv. A hangyák úgy dolgoznak egységben, hogy közben csak a közvetlen környezetük körülményeit ismerik.

A hangyáknak fogalmuk sincs arról, hogy mennyien alkotják a hidat, és mennyien haladnak át rajta. Ennek ellenére úgy módosítják a helyzetüket, hogy amikor már mindenki áthaladt, a híd is pillanatok alatt lebomlik, és mindenki halad tovább az élelembeszerző körúton.

A hangyakolóniák viselkedése eddig is jó alapot adott a távközlési és navigációs algoritmusok fejlesztéséhez. A hangyák is akkor kezdenek építkezni, ha valamilyen irányban fennakadást észlelnek, tulajdonképpen egy forgalmi dugót oldanak fel vele. Ezt a viselkedést utánozva a katasztrófák helyszínén dolgozó robotok is hatékonyabban tudnának működni. Ott is ismeretlen helyzetekre kell azonnal megoldást találni, hogy egy pillanatra se akadjon meg a felderítő munka.

Forrás: index.hu

Ez érdekelni fogja