When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Jeles napok: fagyosszentek

Jeles napok májusban: Szervác, Pongrác, Bonifác, a fagyosszentek.

Jeles napok: fagyosszentek

Bár már a tavasz vége fele közeledünk, a népi hagyomány szerinat május 12., 13. és 14. fagyos napok, Pongrác,Szervác és Bonifác pedig a fagyos szentek. Ezeken a napokon akár visszatérhetnek a hajnali fagyok, amit nagyon megsínylettek az alig kibujt növények. Ilyenkor füstöléssel védték a fákat a fagykártól. Sok helyen az olyan meleget szerető növényeket, mint a bab, uborka, paradicsom, paprika, csak a fagyosszentek után ültették el. Mit mikor ültessünk: Kertésznaptár május 9-től május 14-ig.

A tavaszi lehűlések és az ilyenkor sokszor tönkrement termés miatt az emberek nem igazán szerették az -ácokat. Úgy tartják, hogy Pongrác kánikulában megfagyott, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig agyoncsipkedték a szúnyogok. Ezért ők haragszanak az emberekre és minden évben visszajönnek, hogy bosszantsanak minket.

Az a hiedelem járja, hogy Szervác püspök szabadban lévő sírját soha nem lepi be a hó. Egy legenda szerint pedig az -ácok névnapjukon saját ruhájukkal szegény betegeket takartak be, így ők fagytak meg a szokatlan hidegben.

A fagyos napokhoz kapcsolódó időjóslások szerint, ha fagyosszentekkor nagy a hideg, rossz termés várható, szép időben, ha nincs felhő az égen jó bortermésre számíthatunk, ha Pongrác napon esik az eső, hamar kizöldül a mező.

Hasonló bejegyzés: május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének a napja.

Ez érdekelni fogja