When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Kitört a Sinaburg vulkán, heten meghaltak

Hét áldozata van az indonéziai Sinabung vulkánnak.

Kitört a Sinaburg vulkán, heten meghaltak

Hét ember vesztette életét az Indonézia nyugati részén elhelyezkedő vulkán kitörése miatt, félő azonban, hogy többen is áldozatul eshettek, amikor a vulkán forró hamut lövellt ki magából. Két embernek még mindég kritikus az állapota a Szumátra szigetén található Sinabung aktív vulkán szombat délutáni kitöréssorozata után. Kilencen súlyos égési sérüléseket szenvedtek a forró gőzfelhőben, a sérültek közül hatan meghaltak, háromnak még mindig kritikus az állapota, a sérülteket kórházban ápolják. Megerősítették egy hetedik ember halálának a hírét is, a halálának oka, egyenlőre ismeretlen.

Az elemi csapás áldozatai földművelők, akik a földeken dolgoztak a „vörös zónában”, vagyis a Sinabung vulkán négy kilométeres körzetében, ami veszélyes zónának számít. A kereső és mentő csapatok gondosan átvizsgálják a Gamber faluban lévő házakat és gazdaságokat, ahonnan a lakosokat még 2014–ben evakuációra szólították fel ,a láva, vulkanikus hamu és kőzet kilövésének rendkívül nagy kockázata miatt. Arról még nincs információ, hogy hányan voltak a faluban szombaton, amikor az égő folyamok elindultak.

Korábbi bejegyzés: A világ 10 legveszélyesebb vulkánja

Sok helyi lakos visszatért, anyagi okokból a gazdaságába, földjére a tomboló vulkán körzetébe, figyelmen kívül hagyva a hatóságok többszöri, veszélyre való figyelmeztetését.

Több tízezer ember volt kénytelen elhagyni a házát, lakóhelyét, amikor 2013-ban hosszabb nyugalmi állapot után a Sinabung ismét életre kelt. 2014-ben tizenhatan háltak meg egy különösen heves kitörés következtében.

Ez érdekelni fogja