When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

A korallok halála

A globális klímaváltozás katasztrofális hatással lehet a korallokra, előbb az elszíntelenedésüket, majd a pusztulásukat okozza.

A korallok halála

Napfelkelte, Derbyshire, Anglia.A korallzátonyok szépsége világszerte rengeteg turista figyelmét kelti fel. A hihetetlen természeti szépségük, elképesztően változatos formájuk, színük és árnyalatuk ámulatba ejt. A Nagy Korallzátony (Ausztrália), Raja Ampat korallzátony az Indiai-óceánban, a Palancar zátony a Karib-tengeren, korallgát a Vörös-tengeren – és mindez csak egy kis lista a legnépszerűbb, a turisták által legjobban kedvelt korallzátonyokról.

Sajnos a globális klímaváltozás és a Világ-óceán vízminőségének fokozatos romlása is rendkívül negatív hatással van a korallok ökoszisztémájára. Ezeknek az ökológiai rendszereknek a központját a korallok alkotják, szoros szimbiózisban az algákkal. A klíma jelenlegi romlását, a víz hőmérsékletének emelkedését a korallok nagyon nehezen viselik, elveszítik a szimbiótájukat és kifakult maradványokká válnak.

A tudósok a mai napig nem tudják megmagyarázni e jelenség mechanizmusát és okát. A biológusuk nagy aggodalommal figyelik a korallok kifakulását és pusztulását, amely már fellelhető a Csendes, az Indiai és az Atlanti–óceán korallszigetein. Évente rengeteg zátony pusztul el, lehetséges, hogy egy idő után (néhány évtizedről van szó) a Nagy Korallzátony egyszerűen eltűnik.

Az ausztráliai University of Technology (Queensland), Brett Lewis által vezetett tudósai laboratóriumi kísérletet végeztek, aminek folyamán megvizsgálták hogyan hat a Heliofungia actiniformis polipra a hőmérséklet emelkedése. Maga a polip nem színes, de ha természetes körülmények közt van ,a szimbiotikus algák pigmentjei különböző árnyalatokra festik a világos barnától a skarlát-vörösig. Amikor az akváriumban 6 fokkal megemelték a víz hőmérsékletét, a polip hatalmas méretűre dagadt, majd összehúzódott és a szájnyílásán keresztül kilökte a szimbiótákat. A tudósok úgy vélik, ez egy sajátos védekezési mechanizmus, ami segíti a korallokat, hogy túléljék a hőmérséklet emelkedését.

Korábbi bejegyzés: Világörökség létesítményeket veszélyeztet a klímaváltozás

Ez érdekelni fogja