When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

A világ leghosszabb villáma

A meteorológusok végre megerősítették az új világrekordot a villámok között.

A világ leghosszabb villáma

Mindössze néhány nappal ezelőtt a WMO végre megnevezte a villámok urát, melynek hossza vízszintes síkban 321 000 méter. Igaz, a tudósoknak erre az azonosításra 9 évre volt szükségük.

A világ leghosszabb villáma, az Amerikai Meteorológiai Társaság adatai szerint 2007. június 20-án csapott le Missouri határán.

Az Amerikai Meteorológiai Társaság rendelkezik adatokkal a leghosszabb ideig tartó villámlásról, amely 2012. augusztus 30-án festette meg dél Franciaország égboltját, ami 7,74 másodpercig tartott, holott az átlagvillámlás 0,2 másodpercig tart.

Ezekből az információkból kiindulva, Randall Seven (az Éghajlat és szélsőséges időjárási körülmények alapja előadója), kifejezte a tudósok abbeli félelmét, hogy a klímaváltozás és az aktív emberi tevékenység az utóbbi évtizedekben jelentősen megnövelte a villám erejét.

A szakemberek felhívták a hallgatók figyelmét arra, hogy a villám képes jelentős távolságra elvándorolni az úgynevezett „szülői viharoktól”, ezért még nagyobb veszélyt jelent az emberekre.

Korábbi bejegyzés: Hogyan viselkedjünk viharban

A villámcsapástól életüket veszített áldozatok száma pedig évről-évre nő. Az idén csak az Egyesült Államokban 35 ilyen szerencsétlenséget regisztráltak.

Hasonló bejegyzés: Nagyon szép villámcsapás - videó

Ez érdekelni fogja