When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Velencét ismét elöntötte a víz!

Velencében november 14-én, délelőtt 108 centiméterrel a tengerszint felett tetőzött a dagály.

Velencét ismét elöntötte a víz!

A víz elöntötte a történelmi városközpont 12%-át. A tudósok már az 50-es években észrevették, hogy a csodálatos Velence lassan süllyed. Az utóbbi 50 évben a város már 10 centit süllyedt, a legutóbbi tanulmányok szerint ez a folyamat felgyorsult, 2100-ra eléri az 1,8 métert.

Számos tény támasztja alá ezt az elméletet, Az egyik ilyen a mészkő, amelyből a város épült. Az épületek nagy súlya alatt, na meg az eltelt idő miatt is, a támasztékok porladnak, az ősi épületek pedig lassan a víz alá süllyednek. A restaurációs kísérletek pedig, amelyekkel a legrosszabb állapotban lévő épületeket akarták megmenteni, csak rontottak a helyzeten. A második, a tengerszint emelkedése. A Dagály és az apály nagy szerepet játszik Velence életében. A város lakóinak minden télen szembe kell nézni a víz szintjének emelkedésével. Sajnos ez a periódus minden éven hosszabbá válik, és a víz mind több területet nyel el.

A meteorológusok amiatt aggódnak, hogy ha a helyzet nem javul, a század végére a dagály nem csak pár hónapra, hanem egy fél évre önti el a várost.

Korábbi cikk: Földrengés és cunami Új-Zélandon – képek, videó

Ez érdekelni fogja